Блог Соні-доні
#СонінКінозал
Коли Соня-доня і Улька-булька засинають, а батьки - навпаки - мають трохи сил НЕ засинати - приходить час фільмів

Цього разу ми вирішили подивитися відомий фільм про СД "Я теж", Іспанія, 2009 рік. В головній ролі Пабло Пінеда - перша в Європі людина з СД, що закінчила університет і працює викладачем.
Фільм знято "камерою з рук", тому іноді складається враження, що ти підглядаєш за реальним життям.
Попри СД, Даніель працює, займаєтсья спортом, розбирається в живопису, і мріє про кохання... Власне, фільм - і є історією кохання між Даніелем та Лаурою.
У Даніеля є кращий друг - брат, який разом з дружиною навчають танцям людей з СД. До речі там, в танцювальній студії, почнеться ще одна любовна лінія фільму
Ми бачили різні відгуки на фільм, тому починали дивитися його з певним острахом. Але фільм нам сподобався. Він не має очевидного ґеппіенду, але має оптимістичний фінал. Життя продовжується, головний герой піднімається на наступну сходинку. Є деякі питання до сюжетної лінії, певно, якщо знаходишся у негативному душевному стані, можна сприйняти фільм зворотно.
Звичайно, головний герой Даніель асоціюється з актором. Власне, і сам Пабло каже, що частина подій фільму дуже схожі на його реальне життя.
Ми не зрозуміли достеменно, яка форма СД у Пінеди. Схоже, що мозаїчна (коли не всі органи тіла мають надлишок хромосом). В інтерв'ю він не каже прямо, але, нібито, форма СД - звичайна, а свої досягнення він приписує впертості і тому, що батьки не робили різниці між ним і його братами.
Так це чи ні, але очевидно, що його розум СД не торкнувся.
Одна з основних ідей фільму - діалог Даніеля з мамою:
---------------------------------------------------
- Перший раз, коли я тебе побачила, подумала, що ти нормальний малюк. З трохи рідкісним обличчям, але нормальний. Це твій батько сказав мені, що у нас народилося особлива дитина. Я плакала без зупинки цілий тиждень.
Аж поки не сказала собі: "Якщо з усім світом щось відбувається, чому я маю бути винятком?" І з цього моменту я ніколи не скаржилася.
Напевно, моє розбите серце - результат стількох зусиль. Але хочу, щоб ти знав, що я не шкодую.
- Навіщо стільки зусиль, якщо я не можу бути щасливий?
- Я не могла зробити по-іншому, у мене не було вибору, розумієш?
- Але ти не могла прийняти мене... таким, яким я був?
- Прости мене, моя любов, прости мене...
---------------------------------------------------
І основне питання:
- Для чого ти хочеш бути нормальним?
Даніель не відповідає, він плаче...
-------------------------------------------------
Смішний момент: у ліфті, перед сторонніми людьми, головні герої емоційно сперечаються, і Даніель, щоб не наводити аргументів, починає мукати і висолоплювати язик. Лаура:
- Перестань поводитись як ненормальний!
-------------------------------------------------
І наостанок порада від Пабло Пінеди: Якби у мене попросили поради, то я сказав би: «Підштовхуйте дитину, і вона повірить в свої можливості».
А фільм ми однозначно радимо.